Strict Standards: Accessing static property JCache::$_handler as non static in /home/coronaaj/domains/klenczonkrzysztof.com/public_html/libraries/joomla/cache/cache.php on line 420

Strict Standards: Accessing static property JCache::$_handler as non static in /home/coronaaj/domains/klenczonkrzysztof.com/public_html/libraries/joomla/cache/cache.php on line 422
Pamięci Antka Kołaka

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/coronaaj/domains/klenczonkrzysztof.com/public_html/plugins/content/jw_allvideos/jw_allvideos.php on line 42

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/coronaaj/domains/klenczonkrzysztof.com/public_html/plugins/content/jw_allvideos/jw_allvideos.php on line 43

Pamięci Antka Kołaka -  byłego menagera zespołu Krzyśka Klenczona – Trzy Korony

Jacek Olechowski: Rock w Rok!

Antek Kołak  by Jacek Olechowski

28 stycznia minęła trzecia już   rocznica śmierci Antka Kołaka…

Poznałem Antka na samym początku lat 70, kiedy to mój brat zaangażował go jako road-managera zespołu Krzysztofa Klenczona  Trzy Korony. Od początku imponował mi niezwykłą wręcz solidnością i pełnym profesjonalizmem. Każdy organizowany przez niego koncert, każda trasa były zapięte na ostatni guzik – co w czasach telefonowania przez „międzymiastową” co najwyżej „błyskawiczną” oraz wędrujących tygodniami listów „expressowych” było nie lada sztuką!

Antek Kołak z czasem stał się podporą Agencji Koncertowej Polskiego Stowarzyszenia Jazzowego i prawą ręką jej legendarnego dyrektora Stanisława Cejrowskiego. Odpowiadał za organizację największych ówczesnych imprez rockowych i jazzowych, pracował z największymi show-biznesu.

Spotkać można było go na koncertach Czesława Niemena, No To Co, Maryli Rodowicz,Tadeusza Nalepy, ABC, Skaldów i wielu innych. W ramach cyklu Musicorama czy podczas festiwali w Opolu i Sopocie a także warszawskiego Jazz Jamboree czy Old JazzMeeting.

Kiedy Stanisław Cejrowski został dyrektorem Stołecznej Estrady, wraz z Antkiem utworzyliśmy Rock-Estradę debiutując organizacyjnie wielkim koncertem w Sali Kongresowej pod nazwą „Młoda Polska Subkultura”. Z Rock-Estradą związana była ówczesna czołówka kapel rockowych: Republika, Lady Pank, Oddział Zamknięty i Brygada Kryzys.

Zawsze uśmiechnięty,  dobrze ubrany z nieco nonszalancką elegancją bywalca salonów gwiazd. Jego  nienaganne maniery, zarażający otoczenie  spokój , wyważony język, imponująca kultura osobista zawsze gwarantowały sukces wspólnych przedsięwzięć.

Z niezwykłym urokiem…

Keep rockin’  Antek!